torstai 10. joulukuuta 2015

Yllättävä tulos spermatestissä

Olen niin toivonut että Milousta saataisiin pentuja! Sen isä on Espanjan tuonti, joten se toisi kaivattua uutta verta Suomen perrokantaan. Milou olisi kaikin puolin hyvä uros jalostuskäyttöön. Sen luonne on tasapainoinen ja hyvä, rakenne on hyvä ja se on ollut terve. Haluaisin myös itselleni Miloun pennun! Milou astuikin tänä vuonna kaksi narttua, mutta kummastakaan kerrasta ei pentuja tullut. En kuitenkaan ajatellut että Miloussa voisi olla jokin vialla. Toinen kasvattaja ehdotti spermatestiä. Mietin sitä pitkän aikaa, ja lopulta päädyin teettämään sen. 

Testi oli hankala järjestää, koska kunnon asiantuntemusta testin tekoon on tällä hetkellä vain Vantaalla ja paikalle tarvittiin juoksuinen narttu. Ihan viime hetkellä, testiä edeltävänä iltana saatiin järjestettyä narttu testiin. 

Milou talviturkissa viime talvena
Maanantaiaamuna hain nartun ja omistajan kyytiin ja ajoin Vantaalle. Testi meni sujuvasti, eli Milou oli todella kiinnostunut nartusta.. Eläinlääkäri sanoi, että ulkoisesti kaikki näyttää erittäin hyvältä.
MUTTA... Testissä selvisi heti, että siittiöitä oli vähän ja ne kaikki olivat kuolleet. Spermassa oli paljon tulehdusssoluja, jotka syövät siittiöitä. Tämän johdosta ultrattiin eturauhanen. Siellä näkyi hieman arpikudosta joka viittaa tulehdukseen. Ell epäilee että Miloulla olisi ollut virtsatietulehdus, joka olisi levinnyt eturauhaseen. Ei tosin olla huomattu että sillä olisi ollut mitään oireita. Ennen lähtöä otettiin vielä pissatesti, jonka tulokset sain eilen. Testissä ei näkynyt bakteerikasvua, joten antibioottikuuria ei aloitettu. Ell sanoi, että tulehdus on juuri saattanut mennä ohi.

On siis mahdollista, että tämä piilevä tulehdustila olisi ollut päällä jo astutusten aikaan, jonka takia ne eivät onnistuneet. Tai sitten siittiötuotannossa on ongelmia. Tai sekin on mahdollista, että kaikki on ollut ok, mutta astutukset eivät vain jostain muusta syystä onnistuneet. 

Eläinlääkäri suositteli testien perusteella viikon hormonihoitoa, joka voi ehkäistä eturauhasen tulehdustilaa. Spermatesti otetaan uudestaan reilun kuukauden päästä, jotta nähdään onko siellä vielä tulehdussoluja. Vaikka tulehdussolut olisivat jo kokonaan hävinneet, jalostuskäyttöä varten tulisi ottaa vielä kolmas spermatesti noin kolmen kuukauden kuluttua. 

Eli nyt ei auta muu kuin odottaa ja säästää rahaa..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti