sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Seikkailijakoira vaelsi Suomen laajimmassa erämaassa

Tiedätkö missä on Suomen suurin erämaa-alue? Sinne suuntasimme viime kesänä vaeltamaan Miloun kanssa. Seutu jolla vaelsimme, on autiota tunturipaljakkaa jonka rikkovat pienialaiset suot, lammet ja pienehköt järvet. Siellä ei ole mitään kovin ihmeellistä, jonka takia se ei ole suosittua vaellusaluetta. Näimme viikon aikana muutamia ihmisiä; pari pyöräilijää kaukaa (alueen läpi kulkee mönkijäura), riekkolaskijoita ja jo lähellä sivistystä pari mönkijällä kulkevaa porukkaa. Kyseessä on Kaldoaivi Inarin ja Utsjoen välillä, nelostien itäpuolella.


Halusimme ottaa Miloun mukaan, koska ajattelimme että koira tuo sisältöä vaeltamiseen ja se olisi kiva kokemus Miloullekin. Aioimme ottaa Miloulle repun, mutta saamamme reppu oli liian iso Miloulle. Sitä ei saanut tukevasti kiinni ja se tuntui hiertävän. Milou tuntui väsyvän tarpeeksi jo pelkästä kävelystä, joten oli hyvä ettei otettu reppua mukaan. Pidemmällä vaelluksella reppu olisi ihan ehdoton, koska emme jaksaisi kantaa koiran ruokia. 


Ruoan suhteen päädyimme helpoimpaan ratkaisuun, eli aktiivisen koiran kuivaruokaan (Acana), jossa oli energiaa mahdollisimman paljon. Jaoin reilut päiväannokset pusseihin ja otin kahden päivän vara-annoksen mukaan. Sitten kävikin niin onnettomasti, että unohdin osan ruoista autoon. Se kyllä ketutti rankasti. Olisi jäänyt ennemmin meidän omia ruokia.. Mutta pärjättiin silti mainiosti, sillä olimme kuivanneet reilusti lohta, jauhelihaa ja kasviksia. Meillä oli myös voita mukana. Jatkoin Miloun ruokaa näillä ja riisillä. Meillä ei kuitenkaan ollut paljoa vararuokaa mukana tästä johtuen, joten jos jotakin odottamatonta olisi tapahtunut, olisimme saattaneet olla pulassa. Erämaassa ei puhelin toiminut eikä ollut ihmisiä joilta pyytää apua..

Taustalla Kaldoaivin huippu
Milou oli vapaana koko vaelluksen ajan, koska se pysyy tiiviisti meidän luona. Emme tienneet mitä Milou tuumaa poroista, joten olimme valppaina kun näimme ensimmäisen tokan. Porot olivat jo kokoontumassa yhteen poroerotusta varten, joten näimme isoja tokkia. Milou katsoi poroja ihmeissään, mutta ei ollut aikeissakaan lähteä niiden perään. 


Autio tunturipaljakka tuntui kyllästyttävän Milouta pidemmän päälle. Se olisi kaivannut enemmän virikkeitä. Kun laskeuduimme tunturikoivikkoalueelle lähempänä Utsjokea, Milou piristyi silmissä. KEPPEJÄ!!!


Olimme suunnitelleet, että Milou nukkuisi teltan absidissa. No, Milou oli siitä ihan eri mieltä… Se ryömi telttaan heti kun se oli pystyssä eikä hievahtanutkaan paikoiltaan… Hyvin se meni noinkin.


Vaelluksen huippuhetket olivat yöpyminen Aadolfin kammissa rehevässä joenvarsilaaksossa, Kaldoaivin huiputus, sekä ukkonen paljaalla tunturipaljakalla (anti-huippuhetki..). Oli aivan epätodellinen olo laskeutua karulta tunturipaljakalta todella rehevään laaksoon. Äskettäin korjattu kammi oli todella viihtyisä lepopaikka. Hauska juttu kammissa oli, että siellä pystyi tekemään vaihtokauppaa vaeltajien jättämien tarvikkeiden kanssa. Poltimme yhden sikarin ja jätimme kammiin lettujauhopussin ja särkylääkkeitä. Kammilta suuntasimme Kaldoaiville. Se on loiva tunturi, mutta yksi alueen korkeimmista tuntureista kuitenkin. Leiriydyimme pienen lammen rantaan Kaldoaivin lähistöllä. Illalla ukkonen pyyhälsi viereisestä leveästä laaksosta tunturien yli meidän kohdalta. Ukkoskammoiselle teltassa olo aukealla alueella ukkosen riehuessa päällä on viheliäisintä mitä voi olla! Milou oli ihan rauhallinen, kuten ukkosta ihannoiva isäntäkin…







Vaeltaminen koiran kanssa oli sen verran hauska kokemus, että aiomme jatkaa vaellusharrastusta myös Moskun kanssa! Jos menemme pidemmälle vaellukselle, otamme ehkä vain Moskun mukaan koska se jaksaa kantaa ruokansa paremmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti