perjantai 13. maaliskuuta 2015

Tintin ja Miloun työpäivä

Tällainen on normaali työpäivämme. Kävelemme ristiin rastiin metsässä, minä karttaa tihrustaen ja puita tutkiskellen ja Milou metsän hajuja tutkien. Mitä ihme työtä tämä nyt sitten on?


Se on metsäsuunnittelua ja metsätilojen arvojen määritystä. Työstä suurin osa tapahtuu metsässä. Ensiksi metsätila jaetaan käsittelykuvioihin maastossa ilmakuvan ja peruskartan avulla. Käsittelykuvion perustiedot määritellään, kuten kasvupaikka ja puuston kehitysvaihe. Sitten arvioidaan puumäärät, eli motit puulajeittain, ja taimikoissa taimien lukumäärä hehtaarilla sekä niiden keskipituus. Metsäsuunnitelmassa tehdään hakkuu- ja metsänhoitotoimenpide- ehdotukset seuraavalle 10- vuodelle.  


Työ on parhaimmillaan todella ihanaa. Yleensä se on sitä silloin kun on hieno ilma ja selkeää metsää. Pahimmillaan se on rankkaa rämpimistä räntäsateessa polvia myöten lumessa hemmetinmoisissa ryteiköissä.. Vaikka useimmiten ilma eivätkä metsät ole ihanteellisia, nautin todella paljon siitä että saan olla metsässä töissä. Muutamakin päivä toimistolla alkaa tuntua puuduttavalta kun on tottunut ulkotyöhön.


Yksi iso plussa itsenäisessä metsätyöskentelyssä on tietenkin se, että voin pitää usein Milouta mukana! Se saa paljon liikuntaa ja minulla on seuraa. Milou on vaivaton työseuralainen, koska sillä ei ole lainkaan metsästysviettiä ja se pysyy aina lähettyvillä. Kerran hirvi seisoi edessämme 50 metrin päässä eikä Milou huomannut sitä! Kun Mosku varttuu, saatan pitää koiria vuoronperään mukana. Kahta koiraa en ota mukaan sillä keskittyminen työhön voi kärsiä.


Tällä viikolla oltiin keskivertoa mielenkiintoisemmassa metsässä (kuvat ovat sieltä). Maasto olisi haastavaa käveltävää kesälläkin, joten sain reilun annoksen kestävyysliikuntaa! Tilalla oli hienoja kallioita, reheviä notkoja, tervaleppäkorpea ja nättejä suolampia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti